tiistai 8. toukokuuta 2012

Kuuanvuori

Tää on ihan mukavaa seutua talsii.


 Kuuanvuoren laki pisti Raisiossa esiin veden alta, kun maa alkoi jääkauden puristuksesta nousta – 8000 vuotta sitten. Niinpä kivikautiset hylkeenpyytäjät levähtivät näillä kallioilla, joissa muinaisen merenrannan jälki näkyy edelleen. Nyt korkeutta on 60 metriä meren pinnasta.

 pikku-Kuuanvuorelta.


Rautakauden lopulta Kuuanvuorella poltettiin vartiotulia. "Vainovalkeilla" varoitettiin Piuhanjokilaakson ja Kaanaan asukkaita satoja vuosia. Uhkana olivat sekä sisämaasta että tihentyneestä saaristosta tulevat viholliset.


Viestintäjärjestelmät kehittyivät ja Venäjän keisarin käskyllä rakennettiin Raision Kuuanvuorellekin optinen lennätin, Krimin sodan alla v.1854. Telegrafiketju ulottui Hangosta Turkuun ja Raision ja Nousiaisten kautta Uuteenkaupunkiin.
Lennätinketjun oli alun perin määrä ulottoa rannikkoa pitkin Ouluun saakka, mutta valtakunnan jouduttua sotaan keisarin rahat loppuivat kesken. Kuuanvuori kuuluu Raision arvokkaisiin luonto- ja maisema-alueisiin. Erilaisia kasvilajeja ja kasvupaikkoja on runsaasti ja maasto on monimuotoista ja vaihtelevaa. Esimerkiksi meillä harvinainen lehtorinne pähkinäpensaineen löytyy juuri Kuuanvuorelta.

Kuuanvuori on kaavoitettu virkistys- ja ulkoilualueeksi. Kuuanvuoren rinteillä kiertelevät luontopolut ovat tiiviissä käytössä Raision koulujen luonto-opetuksessa. Raisiolaisille alue onkin tullut tutuksi luontopoluistaan ja virkistyskäytöstään. Alue on leimallisesti hyvin hoidettu ulkoilualue ja kaupungin henkireikä. Lisäksi
Kuuanvuorella on sekä luonnonsuojelulaissa että vesilaissa suojeltavaksi määrättyjä alueita.
 (Julkaistu Vasen Raisio Extra -tiedotteessa elokuussa 2001)

 eipä tässä mitään sanottavaa, kuvat kertoo, jatkaa matkaa;)
 ..näihin tunnelmiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti