keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Valkamäen luola

 ..Matkamme alkoi ensin , kalliohakkauksia hakien, emme löytäneet kyseistä joten se jäi vielä mieltä kaivamaan (onko sitten koordinaatit sekaisin vai näkö heikentynyt entisestään ;), mielestämme olimme oikeassa paikassa.Seuraava kohde oli Stenbergan linnavuori (Teinperin), siitä en laita tänne koska jo ennestään löytyy tietoa blogiltani.Sadekin taisi lakata jo tuossa vaiheessa ja viimeiseksi sitten löytyi tämä Valkamäen luola.Harri Leino tiesi kyseisen paikan joten melko helpostikin löysimme tämän.
 Maskun ja Naantalin välistä maantietä reunustavat Maskun Kallelassa jyrkät, jyhkeät kalliomäet. Yksi niistä, Valkamäki, on paikka, josta runsaat sata vuotta sitten löytyi merkittävä keskiaikainen raha-aarre.
 
Säilyneiden tietojen mukaan Kalelan taloon kuuluneen Peltolan torpan lapset nimeltään Armas ja Anna löysivät keväällä 1904 metsässä leikkiessään luolasta rautaisen lehmänkellon, jonka sisällä oli kaikkiaan 250 hopearahaa.
Kansallismuseon rahakammion johtaja Pekka Sarvas kirjoitti Maskun löydöstä Finsk Museum –lehteen artikkelin ”Suomen vanhin lehmänkello”. Sarvaksen mukaan Maskun nimismies ja ”urkunisti” Ylenius toimittivat löydön Valtion historialliseen museoon. Lasten isä oli kertonut Yleniukselle muutamien mustuneiden rahojen olleen niin huonossa kunnossa, että ne olivat särkyneet käsiin.
H.Leino meni katsastamaan minkälaiset tapetit tänne sopisi.
 Rahakätköjä emme löytäneet mutta erittäin mielenkiintoisen luolan taas.
 Itse en läpi mennyt mutta sentään kurkkaamassa kävin luolan kokoa eikä se nyt ihan pieni ollutkaan.
enemmän tietoa löytyy arkeologia Nyt! 2005/1, näistäkin teksteistä osa on juuri sieltä.
..Kaikinpuolin reissuun tyytyväinen.kotimatkalla vielä kirkossa piipahdettiin ihmettelemässä kaksi arvoituksellista kiveä.
ja koord: P: 6719627,I:227494
eikä muuta kuin tallailemisiin.

2 kommenttia:

 1. Yllättävän isolta tuo tosiaan näyttää. Kohteen kuvauksista on saanut sen käsityksen, ettei siellä ole juuri kivenkoloa kummempaa. Tästä syystä en ole itsekään paikalla käynyt. Tämän perusteella pitääkin paikalla käydä katsomassa omin silmin.

  Oletteko tuolta Härmälänrotkon alapuolelta löytyneet sen usean lauseen kalliohakkauksen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eipä ole muuten löytynyt ja osittain unohtunutkin koko kirjoitus kun sinne asti päässyt, täytyypä laittaa oikein muistiin kun seuraavan kerran sinnepäin. matkalla sinnepäin on tien oikeassa reunassa myös hautakivi, 'muistaakseni' sukunimellä Härmälä.

   Poista